Computationeel denken
Waarom moeten we leren computationeel denken?
Computational thinking is reformulating a seemingly difficult problem into one we know how to solve, perhaps by reduction, embedding, transformation or simulation. - J. Wing (2006)
Wing, J. M. (maart 2006) Computational thinking. Communications of the ACM - Opgehaald van https://www.cs.cmu.edu/~15110-s13/Wing06-ct.pdf
'Computationeel denken is een manier van denken om complexe problemen op te lossen en systemen te ontwerpen aan de hand van de fundamentele concepten uit de informaticawetenschappen.
Het omvat de vaardigheid om een probleem op een abstracte manier te bekijken, om logisch te redeneren en om een groot probleem te herleiden tot een geheel van kleine problemen. Het zijn vaardigheden die iedereen kan gebruiken, of je nu met een computer werkt of niet.'

Leerlingen in een school in Pittsburgh krijgen al van in de kleuterklas de basisconcepten van computationeel denken mee. Ze gebruiken daarvoor Scratch, een grafische programmeertaal waarmee ze blokjes met eenvoudige opdrachten kunnen verslepen en neerzetten. Door de blokjes in de juiste volgorde te zetten - bijvoorbeeld 'ga 10 stapjes verder', 'wacht 5 seconden', 'draai 90 graden naar links' - laten de kinderen een animatiefiguurtje op het scherm bewegen. Ze leren begrijpen hoe je een computer instructies moet geven.
Kinderen leren hoe ze een groot probleem kunnen onderverdelen in componenten, hoe ze experimenten kunnen uitvoeren om te zien welke oplossingen werken en welke niet, en hoe ze kunnen samenwerken met anderen om de beste ideeën te vinden en toe te passen. Als ze die strategieën gebruiken in andere domeinen, leren ze dat ze computationeel denken ook buiten de wereld van de computers kunnen gebruiken.
Programmeren is als het begrijpen van een taal: je kan beter communiceren met de digitale technologie. Daarnaast helpt het om stapsgewijs na te denken bij het oplossen van complexe problemen (computationeel denken). - Lucassen, M. (2018, september 10). Programmeren in de klas: zo begin je er mee! Opgehaald van https://www.vernieuwenderwijs.nl/programmeren-in-de-klas-zo-begin-je-er-mee/
Zowel in het basisonderwijs als in het secundair onderwijs dient een sterke component informaticawetenschappen opgenomen te worden in het leerplichtonderwijs. - KVAB (2012)

Je kan leerlingen zelfs al in de kleuterschool warm maken over het idee van programmeren. Bijvoorbeeld met Bee-Bot. Deze bij-achtige robotjet kan je met pijltjestoetsen programmeren om van A naar B te rijden. Kleuters raken zo op een speelse manier vertrouwd met instructies geven aan een apparaat. Ze ontdekken snel dat instructies volledig moeten zijn. Vergeten ze iets, dan komt de Bee-Bot niet op zijn bestemming aan.
Van in de kleuterklas moeten leerlingen geprikkeld worden om computationeel te leren denken. En zeker in het middelbaar moet informatica op dezelfde hoogte als de andere wetenschappen worden geplaatst. Alle leerlingen moeten de basisprincipes meekrijgen van hoe technologie achter de schermen werkt.
https://mediawijs.be/dossiers/dossier-stem-en-coderen/moet-programmeren-leerplichtonderwijs
Bomberbot: kinderen kunnen nu ook thuis spelenderwijs leren programmeren

De Nederlandse startup Bomberbot helpt leraren op een eenvoudige en speelse manier bij het geven van programmeerlessen, zonder dat daar enige voorkennis voor nodig is. Het lespakket is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar.
Belangrijke vaardigheden die kinderen met Bomberbot trainen zijn onder andere computationeel denken, probleemoplossend vermogen en samenwerken; kwaliteiten die onmisbaar zijn in de wereld van morgen.